Artykuły

Przepisy na tradycyjne dania borowiackie

zdjecie

Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich odzwierciedla specyfikę tego regionu. Podobnie do kuchni kaszubskiej preferuje się w niej proste i pożywne potrawy. Przepisy zaprezentowane poniżej pochodzą od pań Marii Ollick, Doroty Kłosowskiej oraz lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. Życzymy smacznego! 


Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • 15 dag masła,
  • 20 dag bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przekręcić przez maszynkę. dodać jajka, 10 dag masła, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać. Formę pasztetową (do babki gotowanej)wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Przygotowaną masę nałożyć do formy, górę posmarować resztą masła, szczelnie zamknąć. wstawić do głębokiego garnka z wodą, nakryć pokrywą, zagotować. Gdy woda będzie wrzeć, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około godziny. Formę wyjąć, babkę wyłożyć na głęboki i okrągły półmisek. Babkę ziemniaczaną podawać można np. z sosem grzybowym.

Przepis: Maria Ollick



Fałszywy zając

Składniki:

  • mięso mielone,
  • ziemniaki,
  • jaja,
  • mleko,
  • czerstwa bułka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Wykonanie:

Mięso najlepiej z karkówki- przemielić, ziemniaki ugotować i przemielić, posiekać cebulkę, namoczoną w mleku bułkę wycisnąć, dodać sól, pieprz, majeranek, jajka- wszystko dobrze wyrobić. Ugotowane na twardo jajka ułożyć na rozłożoną na stole roladę- zawinąć i smażyć na patelni obracając i polewając wodą lub piec w foremce w piekarniku ok.1godz.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie



Szandar

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 4 jaja,
  • 0,5 kg boczku lub słoniny,
  • 100 g smalcu,
  • sól, cukier.

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce, zlać nadmiar soku. Dodać jaja, sól i wymieszać. Blachę wysmarować smalcem, wyłożyć boczkiem pokrojonym w paski, wylać masę na górę i znów przełożyć boczkiem. Piec ok. 60 min. w zależności od grubości.Można podawać na słodko z cukrem lub na słono, np. z sosem grzybowym.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich w Legbądzie


Sztrucel z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • 3 jaja,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • cukier, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1 garść suszonych grzybów.

Wykonanie:

Z mąki, 1 jajka, mleka, drożdży, 1/2 kostki masła, 1 łyżeczki cukru przyrządzić ciasto, wyrobić i odstawić na godzinę, by wyrosło. Kapustę ugotować z małą ilością wody, odcedzić, posiekać i podsmażyć na tłuszczu z cebulą. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką. Masę wymieszać z tartą bułką. Na stolnicy ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, nadać mu kształt prostokąta. Na środku rozłożyć nadzienie, zawinąć, końce zlepić. Piec na blaszce, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia posmarować osłodzonym mlekiem. Kroić grube plastry, podawać z barszczem.

Przepis: Dorota Kłosowska ze Śliwic


Mace borowiackie z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 0,5 litra mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 5 dag drożdży. 

Farsz:
Grzyby leśne ugotować w osolonej wodzie, podsmażyć ze skwarkami i cebulą, przemielić.

Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na blacie, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pociąć w prostokąty i środek obłożyć farszem. Posypać tartym serem. Mace piec, aż się zrumienią.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi



Grzybowniczki

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1/4 l mleka,
  • 1 jajko,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany.

Składniki na farsz:

  • ok. 1 kg grzybów świeżych (lub z solanki),
  • 5 dag grzybów suszonych,
  • mleko do namaczania grzybów,
  • 3-4 cebule,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 2-3 łyżki smalcu.

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, łącząc wszystkie wymienione składniki. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby suszone namoczyć w mleku kilka godzin wcześniej. Wszystkie grzyby obgotować, odcedzić na sicie. Cebulę zeszklić na smalcu. Grzyby i cebulę zemleć przez maszynkę. Dodać jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać do bułeczek. Bułeczki wysmarować jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto- brązowy kolor 20-25 min.

Przepis:
Alicja Rutkowska, Koło Gospodyń Wiejskich w Łosinach


Polewka na maślance

Składniki:

·         2 kg ziemniaków,

·         3 litry wody,

·         1,5 litra maślanki,

·         1 łyżka masła,

·         2 łyżki mąki,

·         1 kg kości

·         15 dag boczku świeżego lub wędzonego,

·         2 cebule,

·         2 marchwie,

·         pietruszka,

·         seler, por,

·         ziele angielskie, liść laurowy,

·         sól.

Wykonanie:

Przygotować wywar z kości i pokrojonych warzyw, dodać podsmażony boczek z cebulą i przyprawy. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt duże kostki, dodać do wywaru. Wlać maślankę roztrzepaną z mąką. Mieszając, całość delikatnie zagotować. Całość przyprawić do smaku.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich Tuchola

Mapa

Polecane obiekty i trasy

,

Czesław Chabowski

Cekcyn
Wczasowa 46
,

Szlak Śliwicki

Długość: 15.0 km
Aplikacja dostępna na smartfony z systemem Android
Pobierz aplikację
Nagrałeś ciekawą trasę w Borowiackich Szlakach?
dodaj
Chcesz dodać ciekawy obiekt do Borowiackich Szlaków?
dodaj
Znasz interesującą historię o Borowiackich Szlakach?
dodaj