Recepta

Brak powiązanych miejsc
RECEPTA

Babka ziemniaczana

Informacje o miejscu

zdjecie

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków 
  • 2 jaja  
  • 15 dag masła 
  • 20 dag bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przekręcić przez maszynkę. dodać jajka, 10 dag masła, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać. Formę pasztetową (do babki gotowanej)wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Przygotowaną masę nałożyć do formy, górę posmarować resztą masła, szczelnie zamknąć. wstawić do głębokiego garnka z wodą, nakryć pokrywą, zagotować. Gdy woda będzie wrzeć, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około godziny. Formę wyjąć, babkę wyłożyć na głęboki i okrągły półmisek. Babkę ziemniaczaną podawać można np. z sosem grzybowym.

Przepis:

Maria Ollick

Nagrałeś ciekawą trasę w Borowiackich Szlakach?
dodaj
Chcesz dodać ciekawy obiekt do Borowiackich Szlaków?
dodaj
Znasz interesującą historię o Borowiackich Szlakach?
dodaj